ZÖLDSÉGFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSÖK
A zöld növényi táplálékot pár napig kínálgassuk madarunklnak,hoyg rájöjjünk,mi ízlik neki a leginkább.A madaraknak hosszabb idő kell,hogy megismerkedjenek az újfajta,ízletes eledellel.Vannak olyan szelíd papagájok,melyek csak akkor hajlandóak rászokni a zöldre,ill. gyümölcsökre,ha gazdájuk előtte megkóstolja(Az én papagájomnak is a füve fölött kellett csámcsognom,mire hajlandó volt megkóstolni az "újdonságot".De ma már imádja a zöldet.:) ).Ne adjuk fel a reményt,ha madarunk nehezen szokik hozzá az új eleséghez.A zöldség-és gyümölcsfélék fontos kiegészítők,mindenképp szerepelniük kell madarunk étlapján.A zöld növényi eleséget mindig jól mossuk meg!Dugjunk át egy nagyobb gyümölcsöt a kalitka rácsai között.Soha ne adjunk túl nagy adagot,hanem csupán akkora mennyiséget,amelyet a madár rövid idő alatt elfogyaszt.A zöld növényi táplálék sok vizet és nem sok tápanyagot tartalmaz,változatosságot jelent a madarak étlapján és foglalatosságot biztosít számukra.A túladagolás bélpanaszokhoz és hasmenéshez vezethet.A megmaradt zöld táplálékot mindig vegyük ki a kalitkából,mivel az gyorsan megromlik és bepenészedik.
GYOMORKAVICS
A gyomorkavicsok finomra őrölt,szemcsécs kövecskék,melyeket a hullámos papagájok fölszedegetnek.A zúzógyomorba került kavicsok elősegítik a már megpuhult magvak péppé őrlését.
CSÍRÁZTATOTT MAGOK ÉS ELKÉSZÍTÉS
A csíraeledel jó táplálékkiegészítő a fiatal madarak számára,de alkalmazható vedlésnél és költésnél a madarak kondíciójának javítására,valamint a zöld növényi táplálékot ls gyümölcsot alig fogyasztó papagájoknál is.ELKÉSZÍTÉS:
Madaranként fél teáskanálnyi mageleséget számítva tegyünk egy tálkába ,öntsünk rá 2 cm-nyi vizet,hogy éppen befedje ,majd hagyjuk 24 órán keresztül ázni.Ezután a magvakat langyos vízben jól mossuk át,szárítsuk meg,majd egy lazán lefedett üvegcsészében további 48 órán át eg yszobahőmérsékletű,világos helyiségben tároljuk.Amint a magvak csírázni kezdenek,felhasználhatók a madarak etetésére.Mielőtt a csírakeverék napi adagját a papagájunknak adnánk,langyos vízben öblítsük le és szárítsuk meg. |